colectare deseuri constructii

Importanța colectării și reciclării materialelor utilizate în construcții

Migrația populației de la sate la orașe, necesitatea unui spațiu de locuit mai generos, crearea de noi locuri de muncă, toate acestea au creat cerere pentru locuințe și clădiri de birouri noi. Acest lucru a dus, la rândul său, la o creștere considerabilă a cantității de deșeuri din construcții și demolări în procesul de renovare, reînnoire sau dezvoltare a drumurilor și clădirilor. În mod tradițional, aceste deșeuri erau aruncate la gropile de gunoi, iar impactul negativ asupra mediului nu a întârziat să apară. Apele subterane și habitatele din jur s-au contaminat, punând în pericol flora, fauna și chiar viața oamenilor.

În acest context, guvernele au început să impună reglementări pentru protejarea mediului și utilizarea materialelor reciclate în locul resurselor naturale. Deșeurile sunt rareori o veste bună. Dar adevărul este că majoritatea deșeurilor din construcții și demolări nu se află la sfârșitul ciclului de viață. Datorită noilor tehnologii, aceste materiale pot fi procesate, generând materiale noi potrivite pentru diferite scopuri.

În România, OUG 92/2021 aduce câteva prevederi în atenția celor care generează deșeuri și care activează în domeniul construcțiilor și demolărilor. Acestea menționează, între altele:

  • crearea unei zone speciale pentru colectarea selectivă,
  • transportul deșeurilor cu mijloace proprii și/sau contractarea de servicii prestate de firme specializate în colectarea, transportul, depozitarea, procesarea, valorificarea și eliminarea acestor deșeuri.

Citește și: Cum să reduci deșeurile din plastic?

Pe lângă respectarea normelor în vigoare, este nevoie ca noi, societatea, să înțelegem cu adevărat importanța colectării și reciclării materialelor utilizate în construcții. Doar astfel putem transmite principii și valori sănătoase generațiilor viitoare. Așadar, în calitate de firmă de colectare și reciclare deșeuri din construcții și nu numai, am identificat câteva argumente suficient de puternice pentru a începe să colectezi și sa reciclezi chiar azi:

Utilizarea eficientă a resurselor naturale

Resursele naturale sunt în scădere în fiecare zi din cauza creșterii populației mondiale și a obiceiurilor de consum. În ultimii ani, fiecare dintre noi a observat schimbări climatice importante. Din acest motiv, este obligatorie reducerea consumului de materiale și utilizarea eficientă a resurselor naturale prin reciclarea deșeurilor calificate. Iar cele din construcții și demolări pot fi reutilizate. Tot ce trebuie să faci este să colaborezi cu o companie specializată, dacă nu ai implementat un sistem de management al deșeurilor. Pentru că ai ajuns la noi pe blog, află că echipa Greenkraft te ajută în tot procesul de colectare și valorificare deșeuri.

Reducerea consumului de energie

Reciclarea economisește (în același timp cu scăderea consumului de resurse naturale) și cantități mari de energie. De exemplu, reciclarea aluminiului economisește 95% din energia necesară pentru a produce aluminiu primar. În industria construcțiilor, deșeurile de aluminiu provin de la rulourile sparte, componentele ferestrelor, tocul ușii, etc..

Reducerea spațiilor de depozitare

Reciclarea deșeurilor din construcții reduce nevoia de noi gropi de gunoi. Deoarece majoritatea deșeurilor din construcții pot fi reciclate, se reduce nevoia de spații pentru depozitare și, implicit, costul asociat gestionării acestora.

Scăderea riscului de poluare accidentală

Colectarea și reciclarea deșeurilor din construcții de către o companie specializată poate reduce semnificativ riscul de incidente de poluare. Noi, la Greenkraft, punem la dispoziția colaboratorilor containere speciale pentru depozitarea deșeurilor, pe care le ridicăm periodic și ne asigurăm că acestea sunt valorificate în conformitate cu normele în vigoare.

Acestea fiind spuse, nu lăsa la voia întâmplării deșeurile pe care le produci. Dacă ești o persoană juridică sau fizică și vrei să demolezi ori să construiești un imobil, contactează-ne din timp și asigurăm pentru tine serviciile de colectare deșeuri!

Intră în comunitatea noastră de pe Facebook și fii la curent cu acțiunilr și noutățile noastre: https://www.facebook.com/GreenKraft.ro!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
Ai nevoie de ajutor?
Salut 👋
Cu ce te putem ajuta?
Sunați acum