Realitatea este că țara noastră stă destul de prost la colectarea deșeurilor și reciclarea acestora. Ca să-ți faci o idee, îți spunem doar atât: România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană la reciclare, cu o rată de puțin peste 3% din deșeurile colectate.
Lipsa infrastructurii pentru colectare și reciclare reprezintă una dintre cauzele principale ale acestei situații. La aceasta se adaugă și lipsa interesului populației pentru acțiuni de protejare a mediului. Pentru că, dacă vrem „o țară ca afară„, fiecare dintre noi este responsabil pentru a atinge acest obiectiv.
Ne-am dori să ne concentrăm pe aspectele pozitive pe care reciclarea le aduce vieții tale. Da, dincolo de discursul la nivel macro, această acțiune de colectare deșeuri din propria casă, propriul birou și spațiul înconjurător al locuinței îți aduce o mulțime de beneficii ție, ca individ, și psihicului tău.
Iată care sunt câteva dintre beneficiile reciclării pe care noi le-am identificat!
Reduci poluarea din casă/birou și împrejurul spațiului în care petreci timp
Un spațiu încărcat cu electronice și electrocasnice ieșite din uz sau consumatoare de energie (clase inferioare de consum), cutii de carton, borcane și sticle care așteaptă să fie (cândva) pline cu sucul de roșii pregătit de tine însuți, dar despre care știi că sunt cu mult mai multe decât ai avea nevoie, dulapuri pe care le păstrezi că poate-poate mai pui ceva în ele, este un spațiu extrem de poluat. Printre atâtea reziduuri, aerul nu circulă. Și dacă trăiești constant în poluare, sănătatea ta va avea de suferit. Fă loc în casa ta și bucură-ți privirea cu un spațiu curat în fața blocului/casei!
Economisești bani
Când electronicele și electrocasnicele sunt de categorie superioară, consumul este redus considerabil. Astfel, facturile tale la energie vor fi mai mici. Și cine nu-și dorește, în contextul anilor pe care-i trăim, să mai reducă puțin din cheltuieli!
Mai mult, când conștientizezi că nu ai de ce să cumperi în fiecare săptămână haine noi, îți dai seama câte ai de fapt în plus și câte dulapuri rămân goale atunci când păstrezi strictul necesar și foarte puțin în plus. Economisești, deci, și din renunțarea la achizițiile impulsive și din mobilarea excesivă a casei tale. Dacă am face o cercetare asupra sumei care-ți rămâne dacă n-ai face achiziții de lucruri materiale, credem că ți-ar fi cel puțin suficient să pleci într-o vacanță pe o insulă exotică.
Contribui la construirea unei societăți educate
Educația e un punct sensibil. Trebuie să fim extrem de sinceri dacă ne dorim să schimbăm ceva cu adevărat. Avem nevoie de educație. Și tu, dragă cititor, ai nevoie de educație. Educația este permanentă și se face în toate aspectele vieții. Ai nevoie de educație civică, educația care ne imprimă valori și obiceiuri atente la impactul asupra mediului. Avem un singur Pământ și-a aștepta de la alții să aibă grijă de el e total greșit.
Ai tu grijă de el și ești un exemplu pentru familia ta. Invită-ți tu vecinii să faceți curat în grădina din fața blocului, creează tu spații de reciclare selectivă la birou și agreează cu un furnizor o zi în lună pentru colectare. Fii exemplul pozitiv, nu renunța și vei fi urmat! Mulțumirea sufletească ce vine odată cu aceste acțiuni contribuie la o stare de bine pe termen lung.
Ca să pui în practică toate acestea, ai nevoie de extrem de puțin timp. Într-un weekend fă curățenie în casă și strânge toate electronicele și electrocasnicele ieșite din uz, într-o zi creează spații de colectare selectivă și agreează cu un furnizor colectarea deșeurilor, iar în altă zi strânge-ți colegii și faceți ordine în birou! Așadar, câteva ore în anumite zile din lună pot aduce o mulțime de beneficii familiei tale și comunității din care faci parte.
Dacă locuiești și/sau lucrezi în București sau Afumați, contactează-ne la 0731.552.355 și hai să discutăm despre cum te putem ajuta să trăiești mai frumos! Dacă știi deja ce vrei să reciclezi, completează formularul de pe https://greenkraft.ro/ și noi te contactăm!
Pingback: Cum să reduci deșeurile din plastic?